Våra tjänster

I huset pågår många olika aktiviteter. Se mera under vårt nyhetsbrev.

Grengehusets turist- och bygdeservice

Vi erbjuder i egen regi bygdeservice med möjlighet till administrativ service i olika former såsom kopiering, utskrifter, korrekturläsning och uthyrning av mötes/kurslokaler o skyltfönster. Vi säljer lokala böcker, vykort, tidskriften Gränge och sjökort. Service som t.ex att skicka ett fax, kopiera i svartvitt eller färg, få något inplastat i A4 eller A3, köpa en bok med lokal prägel.

Vi är en förlängd arm till Turistbyrån och erbjuder turist- och informationsmaterial.

Grengehusets besökstider

Tisdag, onsdag och torsdag kl 13-17. Vissa avvikelser kan förekomma - Välkommen in. Övriga tider kan du lämna ett meddelande på 0240-640018 eller ringa någon av våra kontaktpersoner på 070-6400182

Hjärtstartare 

Genom nätverket GÄRDA´s försorg finns en hjärtstartare i Grengehuset. Den finns för utlåning mot en liten avgift för föreningar och organisationer som har olika arrangemang. Avgiften går till framtida batteri- och elektrodbyten.

Turist tips

Vi har nära till både Romme Alpin och Säfsens skidanläggning samt längdskidspår in på knuten. Vintertid finns det ibland möjlighet att åka långfärdsskridskor på någon av byns sjöar Bysjön eller Björken.

Vill man fiska finns det massor av bra fiskevatten. Se mera under www.grangardefiske.com

Guidning i kyrkbyn eller Grangärdebygden

Grundvisning i kyrkbyn tar ca 1.5 timme. Vid visning och guidning även i kyrkan tar en visning totalt ca 2 timmar. Guidningarna genomförs av Ragnar Nåhem, som är auktoriserad dalaguide och kyrkbyguide. Han nås på 070-5206737. Mer info www.dalarnasguideforening.com

Torgservice

Den ”Torgservice” som drogs igång i mars 2012 på Grangärde torg på torsdagar fortsätter. Här samverkar Grengehuset och ICA. Servicen går ut på att erbjuda hjälp och service till seniorer som kan behöva en hjälpande hand. Grengehuset erbjuder en rastplats, fikamöjlighet, mikrougn, toalett och social samvaro.

Fakta om Grangärde kyrkby

Grangärde kyrkby med anor från medeltiden har bl.a .en kyrka från 1400-talet, sjömagasin i slaggsten, bergsmansgårdar, herrgård samt prostgård och finnstuga. Församlingshemmet, som tidigare varit sockenstuga och kommunalhus, har konst från Grangärdebygden. Grangärde kyrka är en medeltida kyrka som byggdes till under 1600- och 1700-talen. Pilgrimsleden mot Nidaros (Trondheim) går förbi kyrkan och vårt Grengehus. Kyrkbyns torg har varit marknadsplats sedan tidigt 1600-tal. Bebyggelsen visar att det har varit ett centrum i en bergsmansbygd. Grangärde kyrkby ingår i Ekomuseum Bergslagen. Byn är belägen på ett näs mellan sjöarna Bysjön och Björken. Byn är i dag en levande kyrkby med butiker, café, övernattningsrum, bensinmack och hotell samt många småföretag och några stora verkstadsföretag. Byn är tillgänglig att besöka på egen hand men guidning förekommer vid vissa tillfällen. Kan också bokas via oss.

Kontakta oss för info!

Grengehuset
77013 Grangärde

Telefon bokning: 070-6400182

E-post: kontoret@grengehuset.se

Bg 5143-5766

Copyright © 2021 Grengehuset